Zawiszą Czarnym na Borholm ale warto było

Bornholm.pl - Forum Dyskusyjne.

Postprzez Mariuszbemowo N lis 02, 2008 6:34 pm

Witam serdecznie wszystkich zauroczonych tą małą wyspa.Ja również od kilkunastu dni też mam inne zdanie o naszym północnym,wyspiarskim sąsiedzie.Płynac 27 pazdziernika 2008 z Gdyni na Zawiszy wybierałem sie w rejs do Szwecji ale ni stąd zmieniono kurs naszej krypy i popłynelismy do Nexo przez 2 dni z predkoscią srednią 6 węzłów, troche sztormów, trochę deszczu zaliczylismy no i wachty nocne i dzienne i obieranie ziemniaczków itp. No a potem byliśmy przez 1,5 dnia na Borholmie. Kpt Grela z Zawiszy załatwił autokar na 5 godz i miłą przewodniczke ...już Dunkę, ale kiedyś ta pani była z Polski z Zielonej Góry.Nie wpadło mi do ucha imie tej sympatycznej pani,ale moze jeszcze kiedyś się spotkamy na trasie. Zwiedzanie zaczęlismy od Nexo wieczorem, rano wyjazd autokarem do SVANEKE,potem GUDHJEM,potem HAMMERSHUS i jeszcze kilka mniejszych miejscowosci,najwiekszy kosciół,museum Borholmskie itp
Oczywiscie wszędzie przepieknie, urozmaicenie kolorów przyrody, niska zabudowa, brak nowoczesnych brył architektonicznych, brak napowietrznych linni energetycznych, duzo scieżek rowerowych, sporo atrakcji dla turystów np wędzarnie, lodziarnie, wytop szkła
Powiem tak: przez 5 godzin zwiedzić w ekspresowym tempie tę wyspę warto było. Po powrocie do Nexo stalismy na redzie z powodu szalejacego sztormu jeszcze z 1 dzien, ale w koncu troszke się uspokoiło troszkę, więc wypłynelismy 30 pazdziernika 2008 z powrotem kierunek Gdynia. Prędkosc Zawiszy średnia 9 węzłów, kołatał łajbą całą noc az do rana wiec i spanie było dosc utrudnione,ale nie było juz choroby morskiej (niestety 90% jednak na nią cierpi).
Tak wiec zwiedziłem tę wyspę przypadkowo i ekspresowo ale nie załuje.Zrobiłem sporo zdjęć, moze je tu wstawię, dajcie znać gdzie i jak bo nowy tu jestem a chyba z tą wyspą jeszcze się kilka razy zaprzyjażnie tzn wyjadę tam ze znajomymi. To wszystko w skrócie ode mnie, pozdrawiam sympatyków tej cichej metropoli o jakiej wielu ludzi tylko moze pomarzyc,Mariusz z W-wy
Mariuszbemowo

Sponsor

Sponsor

Powrót do Forum główne