niepełnosprawne dzieci na bornholmie

Bornholm.pl - Forum Dyskusyjne.

Postprzez jacek N kwi 01, 2007 4:04 pm

Gdzie na Bornholmie można najlepiej spędzić tydzień z niepełnosprawnym intelektualnie 9-cio letnim chłopcem.
Żeby było cicho, spokojnie,niekrępująco.
Najlepiej nad klifowym wybrzeżem.
Z możliwością samodzielnego gotowania.
Mam 45 lat i 9-cio letniego Kubę chorego na stwardnienie guzowate.
SKLEP SPOŻYWCZY MILE WIDZIANY ORAZ ROWER Z DOCZEPKĄ DLA MOJEGO SYNA.
Chcemy przyjechać we dwóch.
jacek

Sponsor

Sponsor

Re: niepełnosprawne dzieci na bornholmie

Postprzez Piotr N kwi 01, 2007 8:02 pm

Polecam Sandvig/Allinge. Niekrępująco jest niemal wszędzie, bo Duńczycy mają zdecydowanie zdrowsze podejście do rzeczywistości niż wielu Polaków. Na wyspie są organizowane rozmaite kolonie czy obozy integracyjne, sam widziałem grupę rowerzystów na tandemach, gdzie z przodu siedział opiekun a z tyłu kolonista (termin umowny, bo rozrzut wieku był duży). Nie jestem fachowcem od takich przypadłości, ale owi koloniści mieli chyba zespół Downa, choć mogę się mylić. Taki peletonik nie wzbudzał właściwie żadnej sensacji, bo i czemu miałby wzbudzać?
Wracając do kwaterunku, zajrzyj tu: http://www.bornholmsommer.dk/ i poszukaj czegoś na swoją kieszeń, choć niestety 2 osoby to mało ekonomiczna ekipa, większość domków jest dla 4-5 osób. A płaci się za domek, nie za osobę. Jeśli zdecydujecie się na Sandvig/Allinge, to jest tam kilka sklepów umiarkowanych cenowo (SuperBrugsen, Netto). W Allinge jest też serwis rowerowy ze sklepem i, ale nie jestem pewien, wypożyczalnią sprzętu. Takie przyczepki dla dzieci są dość popularne, więc nie powinno być kłopotu z ich pożyczeniem.
To chyba tyle "na gorąco".
Piotr

Postprzez Kasia Śr kwi 04, 2007 5:40 pm

Ja z rodzinką byłam już dwa razy na wyspie i rzeczywiście w Allinge widzieliśmy dzieci z zespołem Downa, które w małej grupce jechały kucykami na wycieczkę. Zapewniam, że nie robiło to na nikim wielkiego wrażenia. Moim zdaniem Duńczycy mieszkający na tej wyspie (i odwiedzający ją również) są naprawdę bardzo ciepło nastawieni do turystów, kiedy o coś pytaliśmy - bez żadnego problemu i zawsze z uśmiechem otrzymywaliśmy pomoc.
My nocowaliśmy pod namiotem na tzw. familiencamping. Są to pola namiotowe typowo nastawione na wypoczynek rodziny z dzieckiem, na każdym jest super plac zabaw dla dzieci, specjalna umywalnia do kąpieli maluchów i kuchnia do przygotowania posiłków - zawsze z lodówką i często z innymi pomocami kuchennymi. O godzinie 22.00 zaczyna sie cisza nocna i jest to naprawdę cisza! Nie ma tego głośnego grillowania i wałęsania się po polu wieczorem. Ja z moją rodzinką jestem zauroczona Bornholmem i zawsze będę twierdzić, że jest to raj na ziemi dla rowerzystów. Pozdrawiam Kasia.
Kasia

Postprzez kasia Śr kwi 04, 2007 5:47 pm

Zapomniałam dodać, że w Ronne prawie przy wyjściu z promu, naprzeciwko informacji turystycznej jest wielka wypożyczalnia rowerów z wszelakimi doczepkami. Kasia
kasia

Powrót do Forum główne