Koszt tygodniowego pobytu na Bornholmie

Bornholm.pl - Forum Dyskusyjne.

Postprzez David Wt sty 16, 2007 10:52 am

Interesuje mnie wyjazd na własną rękę -2 osobowy. Moje pytania:
1. Koszt noclegów -może poleci ktoś coś interesującego tj. niedrogiego (tak do 30-40 zł za nocleg od osoby) i nie całkiem "prymitywnego" (czyli co najmniej z prysznicem z ciepłą wodą).
2. Ceny podstawowych produktów /usług, np. artykuły spożywcze, obiady, wypozyczenie rowerów, itp.
3. Koszt dojazdu na wyspę (promu).
4. Ponadto zastanawiam się czy warto wykupywać noclegi w jednym miejscu, gdyż ogranicza to znacznie zwiedzanie wyspy. Zatem czy nie ma problemów z znalezieniem niedrogich noclegów w różnych miejscach wyspy, tak żeby móc np. zjeżdżać ją rowerem.
5. Kiedy najlepiej pojechać, jednocześnie żeby nie przepłacić i mieć dobrą pogodę.
Z góry dzięki wszystkim życzliwym za odpowiedzi. Ponadto jeżeli ktoś chciałby podzielić się jakimiś praktycznymi radami odnośnie spędzenia tygodnia na Bornholmie, to będę zobowiązany.

Pozdrawiam
David
David

Sponsor

Sponsor

Re: Koszt tygodniowego pobytu na Bornholmie

Postprzez Maciej Cz mar 08, 2007 1:19 pm

Byłem na Bornholmie w 2006 ok 10 dni dwie osoby-kosztowało nas to ok 1500 zł łącznie z promem w dwie strony. Większość jedzenia(właściwie całe) kupowaliśmy hipermarkietach (ceny podobne jak w polsce-ok 1/3 drożej-chociaż zdaża się nawet coś tańszego niż w polsce).
Noclegi-na tanich polach namiotowych 15DK za dobę, co prawda może nie ma tam super wygód ale wszędzie można wziąść gorący prysznic za ok 15DK. Na polach najczęściej jest wc, zimna woda, stoły, miejsca na ogniska z rusztem do pieczenia, drewno.
Myślę że siedząc w jednym miejscu stacisz możliwość zobaczenia różnorodności wyspy.
Na całej wyspie jest gesta sieć przystanków autobusowych i nie ma większego problemu żeby z jednego miejsca zwiedzić całą wyspę, ale myśle że rowerem jest fajniej.
Maciej

Postprzez Piotr Cz mar 08, 2007 6:00 pm

Przede wszystkim zajrzyj na www.bornholm.modos.pl i wejdź na tamtejsze forum. Jest bardziej aktywne, znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, choćby posty mojego autorstwa...
Generalnie polecam wykupienie noclegów w jednym miejscu, bo tak jest najwygodniej i w żadnym stopniu nie ogranicza możliwości zwiedzania wyspy, chyba że ktoś ma naprawdę słabiutką kondycję. Pamiętaj, że wyspa ma niewiele ponad 100 km obwodu a największa odległość "po przekątnej" to ok. 40 km. A nie trzeba codziennie zwijać namiotu i tobołów, że o wątpliwej przyjemności jazdy z takim ekwipunkiem nie wspomnę.
Piotr

Postprzez wojtas N mar 11, 2007 9:33 am

Masz racje,w zeszłym roku popełnilismy taki bład:( targalismy te cholerne toboly po calej wyspie,rowery z górki nabieraly predkosci zblizonych do nadswietlnych,pod gorke wciagalismy je na linkach..tragedia.. trzeba bylo sie rozkraczyc na samym srodku wyspy i jezdzic z samym bidonem..przeciez tam i tak nikt tego wszystkiego nie ruszy..pozdrawiam,miłych wrazen !!
wojtas

Postprzez Piotr Wt mar 13, 2007 3:35 pm

Wojtas, nawet niekoniecznie na środku wyspy. Nad wybrzeżu można wieczorem na spacerek pójść nad wodę. Ale zdecydowanie wygodniej ulokować się w jakimś ładnym miejscu i robić wypady to tu, to tam.
W kwestii formalnej: skąd w moim poprzednim poście wziął się tajemniczy odsyłacz do reklamy jakiegoś powiększacza biustu?! Nie żebym był przeciwny biustom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale...ja tego adresu nie wstawiałem.
Piotr

Postprzez franczeska :) Śr mar 14, 2007 8:10 am

Prawdopodobnie firma która udostępnia to forum postanowiła zarobić na reklamach Google, ale z tego mi wiadomo umieszczanie linków w tekstach postów jest niezgodne z regulaminem.
franczeska :)

Powrót do Forum główne